Naše lektorky - Olena Žumárová


Olena Žumárová 


V hudební škole Yamaha působím v Praze 6, konkrétně ve studiu Arha a Vykutáleném Oříšku.
Hudbě se věnuji od 6 let, hraji na housle a klavír. Momentálně jsem na mateřské.

Jaká byla moje cesta k hudbě?

Zní to vtipně, ale abych hrála na housle, chtěl můj táta. A tak mě přihlásil do hudebky k mé kmotře. Cesta nebyla vůbec lehká, a jako malá bych si raději hrála s panenkami nebo venku, než abych musela trénovat na housle. Ale táta a učitelka se mnou měli notnou dávku trpělivosti. A zanedlouho mně to začalo bavit. Pak jsem se dostala na hudební školu (v celé Ukrajině jsou takové školy pouze 4). Bylo to super. Získala jsem zde spoustu celoživotních přátel, hromadu zkušeností a lásku k hudbě. Následovalo studium na AMU ve Lvově. Potom jsem poznala svého budoucího manžela, dostali jsme se do Prahy a narodily se nám děti. A právě děti mi ukázaly hudbu v jiném světle. Otevřely mi jinou cestu k hudbě.

Co mě na tom baví?

Na práci pro hudební školu Yamaha se mi líbí, že se mi prací se skupinou dětí otevřely nové možnosti. Zkušenosti jsem předtím měla jen s individuální výukou. Člověk v sobě musí najít při práci se skupinou schopnost improvizovat. Vědět, kdy je potřeba být trochu psychologem pro rodiče, a stále hledat možnosti, čím by se daly děti zaujmout. A ty dětské úsměvy a jiskřičky v očích dětí při lekcích mají neskutečnou moc.
Hudba člověku může změnit náladu, vyléčit trápení, může při ní relaxovat, tančit nebo jen tak krátit čas v autobuse, autě, metru. A ta multifunkčnost mě baví.

Jak a při čem relaxuji?

Je to docela paradoxní, ale já osobně při hudbě nerelaxuji. Hudba mi dělá radost, ale nejlepší relax je pro mě chvíle s knížkou v ruce na gauči nebo ve vaně.

Co ráda poslouchám?

Nejraději mám jazz. Ale ráda poslouchám různé styly hudby.

Něco, co o mně asi nikdo neví.

 Myslím, že málo kdo ví, že mám 3 děti. Můj mladší syn má autismus a zabírá to hodně energie a času. Ale mám neskutečnou radost, že se nám daří posouvat ho ve vývoji, a věnovaný čas nám přináší „plody“ úspěchu.

Komentáře