VÁNOČNÍ POVÍDÁNÍ S EVOU KLESOVOU


S blížícím se koncem roku doháníme své resty, bilancujeme a hodnotíme uběhlý čas. Máte to stejně? Dáváte na misky vah své úspěchy a neúspěchy, rekapitulujete?
 
Mám ve zvyku si na konci roku vše uklidit a uspořádat, takže by se dalo říct, že vlastně ano, ačkoliv to dělám s určitou pravidelností po celý rok. Vedle klasického vánočního úklidu mám na mysli „úklid“ v telefonu, notebooku, také na pracovním stole, abych mohla v Novém roce začít pracovat nejen s čistou hlavou, ale i v čistém prostředí. A především pravidelně plánuji, je pravda, že teď už méně, ale pořád je to má vášeň. Vždy se snažím naplánovat na příští rok věci, na které nezbyl čas v tom dosavadním roce. Konec roku mě také vede k zamyšlení, co by se dalo udělat lépe, efektivněji. 
 
Jak to máte s novoročními předsevzetími? Mají pro vás smysl? Prozradíte nám nějaké? 
 
Žádné konkrétní předsevzetí nemám. Jak už jsem říkala, jsem člověk, který neustále plánuje, což mi pomáhá k posouvání se po celý rok. Co mohu změnit, změním, co ne, nechávám plynout a přijímám věci tak, jak jsou.
 
Na vašich sociálních sítích se poprvé objevil Váš adventní kalendář. Každý den jste otevírali jedno adventní okénko, takový úžasný dárek je stále k dispozici nejen vašim žáčkům, ale i fanouškům na sociálních sítích. Jak obvykle trávíte tento čas vy? Dokážete v adventním čase zpomalit a udělat si čas na nákup dárků a třeba upéct cukroví?
 
Musím se přiznat, že ani ne. Už z dětství nejsem zvyklá nijak zvlášť prožívat adventní čas a zpomalit v činnostech či v práci, tudíž je to pro mě určitý shon. Ale mám to ráda, patří to k Vánocům. Mám ráda ty přípravy, shánění dárků a jako jedna z mála i všechen ten úklid. Pamatuji si na vůni Diavy. Kéž by ji ještě vyráběli. 😊
 
Jaký je Váš ideální Štědrý den, těšíte se třeba na pohádky? Máte nějaké zvyky, které jste si se svojí rodinou vytvořila? Jsou Vám blízké vánoční tradice?
 
Miluji obyčejnou ale krásnou českou klasiku v podobě odpočinku s celou rodinou u pohádek se sklenkou „vaječňáku“ v ruce, s nasypaným cukrovým, přičemž nesmí samozřejmě scházet řízek a bramborový salát. 
Když jsem byla malá, tak se u nás doma rozbalovaly dárky už na Štědrý den ráno. Bylo to skvělé, celý den jsme si mohli hrát. 😊 A večer jsme pak jezdili k prarodičům a k tetě. 
 
Prozraďte nám, na který dárek nikdy nezapomenete? 
 
To si vybavuji naprosto přesně. Ten rok jsem našla pod stromečkem velkou krabici, myslela jsem, že tam bude panenka, našla jsem tam však něco mnohem lepšího, byla tam velká oranžová Tatra. A také jsem jednou dostala plný kufřík oblečků na mojí nejmilejší panenku, maminka je potají ručně háčkovala. 
 
Konec roku klepe na dveře. Konec roku, který mnoha lidem zamíchal kartami osudu v pracovní i soukromé sféře, a to více než v letech předchozích. Proto se většina lidí upíná k letošnímu Silvestru jako k mezníku, který ukončí ten nynější, naprosto převratný a nečekaný rok 2020. Co si budete přát, až bude letos odbíjet silvestrovská půlnoc a bude tu před námi nepopsaná stránka nového roku 2021? Co byste popřála sobě, svým blízkým, vašim spolupracovníkům a klientům?
 
Téměř vždy si stěžujeme, jak ten život rychle utíká, že jsme se ani nerozhlédli a už začíná další rok, ale myslím, že letos je to jiné. Všichni se modlíme, aby rok 2020 skončil. I když se historicky nemáme vůbec špatně, tak nám vzal především náš komfort a dal hodně nejistoty. Je to pro nás všechny těžké, ale zároveň poučné. Přeji si, abychom se zbavili lpění na materiálních věcech. Bude to znít jako klišé, ale přeji nám všem, abychom šetřili naši planetu. I slovu zdraví se vrátila důležitost, když si připíjíme, tak bych Všem přála pevné zdraví, nejen to fyzické, ale i psychické. A ještě jednu věc si přeji pro nás pro všechny, a to je dostatek pokory. 

Komentáře