Rozhovory / Generální ředitel Hudební školy YAMAHA pro ČR a SR


Mgr. Zdeněk Simek / generální ředitel Hudební školy YAMAHA pro ČR a SR

Chtěly bychom Vám prostřednictvím několika rozhovorů představit významné osobnosti a spolupracovníky naší hudební školy. Nemůžeme začít nikým jiným, než mužem, díky kterému dnes mohou naše děti navštěvovat hudební kurzy YAMAHA.


Jak jste se dostal k Hudební škole YAMAHA?

K této krásné práci, která mne mimochodem po 26 letech stále baví a naplňuje, jsem se dostal přesně podle rčení „Štěstí přeje připraveným“. Již před listopadem 89 jsem začal intenzívně studovat jazyky a ihned po změně společenských podmínek jsem začal externě vyučovat na Landesmusikschule v Rakousku. Zde jsem se poprvé seznámil se skupinovou výukou a začal jsem vyučovat keyboardy. Současně jsem vyučoval na Střední pedagogické škole ve Znojmě, kde jsem působil ve funkci předsedy předmětové komise hudební výchovy a byl jsem v té době publikačně činný a aktivně jsem se spolupodílel na obsahu a formě nových maturit pro obor hudební výchova. Během své pedagogické praxe jsem také vedl řadu vokálně-instrumentálních souborů a své zkušenosti jsem využíval i jako lektor letních kurzů hudební výchovy, pořádaných Českou hudební společností. Když tedy tehdejší ředitel zastupitelství firmy Yamaha v ČR a SR, pan ing. Brún, hledal vhodného kandidáta pro rozjezd HŠ Yamaha v České a Slovenské republice, dostal tip na mne. Tehdy jsem se poprvé seznámil s metodikou otevřené skupinové výuky, která mne nadchla, absolvoval interní studium u firmy Yamaha a v únoru 1994 jsem ve Znojmě zahájil výuku prvních kurzů.

 

Jak velká je organizace, kterou řídíte?

Kdybyste mi tuto otázku položili před rokem, odpovídalo by se mi na ni snadněji. V dobách největšího rozvoje Yamaha hudební programy v ČR a SR využívalo téměř 12.000 spokojených klientů a měli jsme přes 200 adres, na kterých přes 60 našich franšízantů vyučovalo naše programy. Nebudu zastírat, že nás coronavirová epidemie výrazně postihla a bude to dlouho trvat, než se vrátíme k původním číslům.

 

Co vás na této práci nejvíce baví?

Jako generální franšízor mám radost z toho, že moji franšízanti jsou úspěšní a přispívají ke kultivování mladé generace. Jako učitel na vlastní pobočce ve Znojmě mě stále fascinuje nadšení a radost dětí ze zvládnutého úspěchu.

 

A co nejméně?

Nejvíce mne unavuje, když musím některé svoje franšízanty přesvědčovat o tom, že není nutné léty prověřený a úspěšně fungující franšízový systém doplňovat vlastními nápady a stačí se držet přesně stanovených pravidel.

 

Co děláte ve volném čase?

Volný čas se snažím trávit aktivně. Miluji cyklistiku, lyžování, vysokohorskou turistiku, potápění. Také rád cestuji a navštěvuji hrady a zámky, protože mým koníčkem je i historie.

 

Prozraďte nám něco, co o vás málo lidí ví, nějakou zajímavost? Například jaké máte koníčky. 

Řadu z nich jsem Vám již představil a tvoří náplň mého volného času. Pochopitelně mým velkým koníčkem je i hudba, jinak bych toto povolání nemohl dělat. Vedu soubor renesanční a barokní hudby, který je tvořen i absolventy znojemské Hudební školy Yamaha a v běžných letech hráváme kromě jiných příležitostí i celý advent sérii vánočních koncertů.

 

Jakou hudbu nejraději posloucháte?

Nerozlišuji hudbu podle žánrů, snažím se udržet si co největší přehled a vybírat si ze všech žánrů to nejlepší. Překvapivě to u mne souvisí i s ročním obdobím a spojenou aktivitou. Na podzim a v zimě se nechávám unášet zejména barokní hudbou, kdy v poslední době jsou moji favorité Pavel Vejvanovský a Jan Dismas Zelenka. Na jaře a v létě preferuji folkovou a rockovou muziku. Vzhledem k regionu, z něhož pocházím, je mi blízká i cimbálová hudba a osobně se nebráním ani různým formám propojování žánrů lidové a rockové hudby, jako to například dělá Čechomor.

Komentáře