Mateřství / V hlavní roli matka (Lucie Lakatošová – maminka a fundraiser Hudby pro radost)




V hlavní roli matka

Text: Lucie Lakatošová – maminka a fundraiser Hudby pro radost


Maminko, bříško má hlad. Tak takto začíná můj den v roli matky na mateřské dovolené. Nejsilnější argument obstará můj devíti měsíční syn svým: “mamamama”.  A tak jsem na nohou a už ubíhá denní kolotoč, ve kterém se střídá jedna profesní role za druhou. Napadlo vás někdy, kolik rolí jako máma na mateřské vystřídáte? Tak schválně, kolik jich napočítáte... 

Koupelna, převlečení, snídaně, to je základ každého dne a dobré nálady a maminka potřebuje svoje první kafe. Mami, pojď si hrát. Tady se vžívám do role paní učitelky: vystřihovánky, omalovánky, pexeso, rozvojové materiály, knížky, říkanky, cokoliv je potřeba, jen aby se dítě nenudilo a mělo zajištěno ty správné rozvojové aktivity, na které je kladen v dnešní době tak velký důraz. Všechny si toužebně přejeme, aby právě naše dítě bylo v životě úspěšné a šťastné. Po chvilce hraní přijde na řadu dobrá svačinka a hned po ní hurá na vycházku. Venku si zahrajeme na badatele a objevitele. Vždyť na vzduchu je to teprve ta pravá zábava, která dává možnost naplno využít krásy a darů přírody a děti si v ní dokáží tak krásně a přirozeně zahrát. Jen co vrznou vchodové dveře, už je u nich náš kocour Čertík a čeká na pomazlení a nějakou dobrotu. Po procházce navlíknu zástěru a jako správný MasterChef začnu ze své profesionální kuchyně servírovat laskominy pro ty moje nejvděčnější strávníky a ty nejpřísnější porotce. Správná strava, to je přece základ pevného zdraví a ono záleží na každé lžičce, proto je tak krásné sledovat, jak jim chutná krupicová kaše. A pak rychle krátký odpočinek ať může maminka odhodit zástěru a vzít do rukou uklízecí sadu správné uklízečky – vysavač a mop zvládám obsloužit na jedničku, možná zbyde chvilka i na druhé kafe. 

Začíná nám odpolední směna, tak co podnikneme? Za běžných podmínek by byl na programu kroužek nebo hřiště, na kterém se potkáváme s kamarády, ale ono to stále nejde, proto jako správná manažerka zorganizuju aktivní odpoledne, zacvičíme si, zatancujeme nebo se připojíme k online hudebnímu kurzu. I přes prvotní odmítání online výuky, které často přímo souvisí s koukání dětí do obrazovky, jsem si uvědomila, že vývoj dítěte nepočká a chci mu dopřát ty správné podněty k jeho rozvoji. Pak je čas na něco dobrého a na chvilku klidu. Pohádka bude to pravé, ještěže dnes existuje tolik dětských kanálů, ale i vzdělávacích, abych neměla výčitky... Můj time management mi hlásí nejvyšší čas na přípravu večeře, protože se blíží doba příjezdu pána domu. Po společné večeři přichází na řadu hraní s tatínkem, na které se maminka strašně moc těší, protože v televizi běží Ulice a bude čas na třetí kafe. Pak spustím wellness procedury našich ratolestí, než je uložíme do postýlek. A teď pod peřinku a maminka začíná číst. Jsem doslova “Pohádkový vypravěč, protože s přibývající únavou a padajícími víčky na řádky v knížce nevidím a začínám si vymýšlet. Po ujištění se, že děti spí to vezmu přes sprchu, kde díky studenější vodě (teplou už spotřebovaly děti), procitnu a můžu lehce přejít do role milující manželky a možná i milenky. Ale jak jsem říkala, jsem pohádková vypravěčka. Takže dobrou, protože ráno jedu na novo, v této roli není dovolená. Ale i tak si važme každého dne, protože než se nadějeme, tak nám děti odrostou Korona nekorona. 

A pokud občas nevíte, co s dětmi podniknout, připravila pro vás Lucka krásné hudební pexeso. Stáhnout si ho můžeme zde http://bit.ly/pexesohpr. Stačí ho jen vytisknout a vystřihnout a můžete si společně zahrát. 



Komentáře