O Šípkové Růžence a botoxu

Text: Mgr. Eva Sojáková


Všechny děláme maximum proto, aby naše děti a vlastně nejen ony měly vše, co potřebují. Nezapomínejme však u toho i na sebe.  Spojili jsme se s Evou Sojákovou, která vede kurzy o zdravém přístupu k jídlu a ke svému tělu. Eva pro nás připravila několik inspirativních článků a můžete se také brzy těšit na soutěž o jeden z jejich kurzů, sledujte náš Facebook a blog. 

Otázka na zamyšlení – po které pilulce byste sáhli, kdybyste měli na výběr ze tří možností a vzít si mohli jen jednu z nich? Byla by to pilulka, po které se ráno probudíte a máte:

  •       deset kilo dolů,
  •       deset let dolů,
  •       deset milionů na účtu.

Jsou to zajímavé úvahy, že? 
V různých životních etapách se naše touhy mění. V dětství jsem se těšila, až budu dospělá. Potom, až půjdu do práce a začnu vydělávat. Pak jsem se nemohla dočkat miminka. A ještě později jsem se ze všeho nejvíc těšila na to, až se budu moci nerušeně vyspat!
Se spánkem dle statistik bojuje v ČR 75 % žen a 25 % mužů. Nejčastější příčinou je tzv. neklidná mysl. Něco nás v hlavě tlačí, trápí, stále se k tomu vracíme, už pomalu usínáme, ale v tom zase přijde ta myšlenka, která nás ve zlomku vteřiny vrátí do plné bdělosti. A člověk se převaluje, marně se snaží usnout, ví, že druhý den bude zbitý únavou, a tyto úvahy jeho zoufalství ještě prohlubují. 

Jak zkrotit neklidnou mysl? Úzce to souvisí s tím, jak vnímáme sami sebe a svou hodnotu. 

V západním světě je silný tlak na to být úspěšný. Co kdo považuje za úspěch, je proměnlivé. Lidé jsou přesvědčeni, že úspěšní budou např. když: 

  •        Získají významnou funkci.
  •        Zaběhnou maraton.
  •       Jejich rodina bude jako z letáku na pojištění.
  •       Budou vypadat o deset let mladší.
  •       Provázet je bude pověst svůdníka.
  •       Prosadí se svými aktivistickými názory.
  •       Dosáhnou zenu.
  •       ….

Dokud budujeme svou osobní značku, nelitujeme žádné námahy, která nás vede k cíli. Budeme ochotně pracovat 25 hodin denně, trénovat osm dní v týdnu, dávat rodinné fotky na Instagram, chodit na botox, na swingers, na demonstrace, do tmy… Chceme být přece zařazeni do té správné kategorie a v této kategorii chceme mít respekt. 
Neklidná mysl přichází, když zjistíme, že náš cíl je ohrožen. Nebo jsme cíle dosáhli, ochutnali jej, ale nyní je navždy ztracen. Jako třeba člověk, který lpěl na rodině a teď se rozvádí. Jako bývalá kráska, kterou muži přestali vnímat. Jako svůdník, který začal budit soucit.
A do toho nám roste ta spotřeba léků na spaní. Ne, že by po nich člověk zůstal vzhůru. Ale neklidnou mysl s jejich pomocí nezkrotí. Ale to jsme celí my. Milujeme instantní řešení. 

Pokud špatně spíte a zatím si nechcete připustit, že neklidná mysl s tím má co do činění, pak alespoň zkuste těchto 12 tipů z bestsellerové knížky s názvem Proč spíme od spisovatele Matthewa Walkera:

  1. Choďte spát dřív!  Tak, abyste naspali alespoň sedm hodin v kuse. Vaše tělo miluje pravidelnost.   Choďte spát po celý týden v podobný čas a vstávejte také ve stejnou dobu. I o víkendu.
  2. 2–3 Hodiny před ulehnutím už necvičte. (Ale na večerní procházku samozřejmě jděte, ta vám jen prospěje).
  3. Nedávejte si od odpoledne kávu ani černý čaj. 
  4. Nepijte večer alkohol. Alkohol je nepřítel spánku!
  5. Večeřte lehce a 2–3 hodiny před spaním už nejezte vůbec.
  6. Zbavte se léků na spaní. Jak těch na předpis, tak všelijakých zelených tablet apod. 
  7. Nespěte přes den. To dá přeci rozum 😊.
  8. Večer se zklidněte. Vypněte obrazovky a displeje. Zkuste hudbu, knížku, rádio, nebo meditaci. 
  9. Před spaním si dejte horkou koupel. Uvolní vás, a to také napomůže usnutí.
  10. Ložnice by měla být temná, žádné svítící elektropřístroje - žádný telefon ani televize, vyvětraná, spíše chladná.
  11. Když už se vzbudíte a nedaří se vám usnout, neležte dlouho v posteli. Pouze se vám začne prohlubovat úzkost z toho, že nespíte. Vstaňte, běžte do jiného pokoje, chvilku si čtěte nebo něco poslouchejte. Je zapotřebí, aby se spánkový cyklus pootočil.
  12. Buďte každý den alespoň hodinu na denním světle a čerstvém vzduchu.

Abychom si to shrnuli. Pokud nejste maminka, která v noci vstává, aby nakrmila miminko, nebo pokud vás nestihla nějaká tvrdá rána osudu, měli byste spát dobře. Všechno živé potřebuje spát. Dokonce i červi, octomilky, šneci apod. Spánek je doslova životodárný a my jsme jediné společenství živočichů, které se ho dobrovolně vzdává. Ať už proto, že ignorujeme svou neklidnou mysl, nebo před spaním dáváme přednost nejrůznějším, více či méně pitomým zábavám. 
Lidé, kteří spí dlouhodobě málo, se dožívají nižšího věku. Mají horší imunitu, horší paměť, hůře se koncentrují. Častěji způsobují dopravní nehody, mají více úrazů. Také je u nich vyšší pravděpodobnost, že budou mít nadváhu. Dostatečně spát se prostě vyplatí!
A poznámka na závěr: Dlouhý a nerušený spánek je ta nejlepší a nejlevnější kosmetická kúra. Copak vám lidé neříkají po dovolené, jak vypadáte svěže a odpočinutě? To je proto, že na dovolené spíme skoro vždycky mnohem déle než v běžném provozu. Takže ušetřete za botox a raději běžte dřív spát 😊!


Pokud se chcete dozvědět více, podívejte se na cookacka.cz

Komentáře