Muž na mateřské

 


Muž na mateřské

Text: Lucie Lakatošová


Mateřskou dovolenou si automaticky spojíme s matkou, která se stará o své narozené dítě, ale už pár let mají tuto možnost i tatínkové. Mladé rodiny tímto způsobem řeší aktuální životní situaci: manželka vydělává více, nechce být na mateřské, otec má volné povolání (herec), je ekonomicky nadprůměrně zabezpečený a chce vysadit z vysokého pracovního tempa apod. My jsme měli možnost si s mužem, který byl na mateřské dovolené popovídat a sepsat vám jeden krátký článek a doplnit vám pár faktických informací.  

Petr T. žije na malé vesničce v západních Čechách a byl jednoznačnou raritou mezi svými blízkými, kamarády a kolegy když oznámil, že nastupuje na mateřskou dovolenou. Všichni si nejprve mysleli, že je to vtip. Když si vyběhal potřebné dokumenty a spolykal úšklebky úřednic, mohla se jeho paní po ukončení šestinedělí vrátit do práce. Oba si tuto variantu dobře rozmýšleli už dlouhé měsíce před narozením očekávaného miminka a došli k závěru, že manželka vydělá prostě více, a to téměř trojnásobný plat svého manžela. Má velmi slušné a dobré místo, o které dlouhá léta usilovala. Proto se manželé dohodli, že na rodičovskou nastoupí Petr. Andrea to ještě párkrát oplakala, ale nakonec věděla, že malému bude dobře, protože bude se svým tátou a dělá to pro jejich rodinu. I na Andreu se lidé koukali skrz prsty a slova typu „krkavčí matka“ a „kariéristka“ byla běžnou šuškandou. 

 Petr nikdy nevěřil, že mateřská dovolená bude pro něj tak traumatický zážitek,  i když na čas strávený doma s malým Tadeáškem vzpomíná s láskou. Nejhorší bylo vyrovnat se s určitou ztrátou mužnosti, kdy byl pro své okolí ten, který nosí doma sukně a stará se o “pokaděný plýny”. Tadeášek byl hodné miminko, proto opravdu jediným problémem se ukázala být „hlava“ a vnímání sebe samého jako rovnocenného partnera. Petr vyhledal i pomoc odborníka, aby se dokázal povznést nad neustálé narážky od svého okolí, které v něm vyvolaly pochybnosti o správnosti věci i jeho samotném. Sám přiznává, že chvílemi měl pocit, že jim to spíš rodinu ničí, než stmeluje a že si nemůže připadat jako hlava rodiny, ale jako poskok a vyživovaná přítěž. Proto dodává, že je toto rozhodnutí pro silné povahy a měl by si ho každý pár dobře rozmyslet. Po roce se se ženou přeci jen rozhodli si role vyměnit, a takAndrea nastoupila na mateřskou a Petr si našel novou, lépe placenou práci a možnost užít si malého Tadeáška tak využili oba. 

Pár faktických informací o peněžité pomoci v mateřství pro tatínky:

  • Na mateřské dovolené může být i tatínek (otec dítěte).
  • Muž má možnost po porodu nastoupit na mateřskou dovolenou a pobírat peněžitou pomoc v mateřství v délce 22 týdnů.
  • Muž může mít mateřskou dovolenou až po narození dítěte,a to od 7. týdne po narození, tedy po skončení šestinedělí matky.
  • Otec má při narození dítěte nárok na placené volno, a to 7 kalendářních dnů, které může čerpat během šestinedělí matky.
  • Během otcovské pobírá 70% z platu (nebo z redukovaného vyměřovacího základu), kromě toho může otec čerpat peněžitou pomoc v mateřství prostřednictvím mateřské/ otcovské dovolené.
  • Podmínkypro nárok na otcovskou dovolenou jsou stejnéjako pro ženy. Musí být účasten nemocenského pojištění v délce 270 kalendářních dní za poslední 2 roky. V době vzniku nároku je zaměstnaný nebo podniká jako OSVČ a je hrazeno nemocenské pojištění. 
  • Otec nemůže chodit do zaměstnání nebo podnikat jako OSVČ a být s dítětem doma. Může však uzavřít dohodu o provedení práce či jinou formu dohody a přivydělat si třeba i u svého zaměstnavatele, ne však na své původní pozici.
  • Formulář pro vyřízení mateřské se pro muže nazývá– „Žádost o peněžitou pomoc v mateřství při převzetí dítěte do péče“. 
  • Muž má tak nárok být s dítětem až 3 roky. 

 

Zdroj: www.cssz.cz

Komentáře