Mgr. Eva Sojáková: 5 Kroků ke zdraví

 


5 Kroků ke zdraví

Text: Mgr. Eva Sojáková

Přečtěte si další zajímavý článek z pera Mgr. Evy Sojákové, odbornice na zdravé stravování, kterou můžete najít na jejich webových stránkách https://cookacka.cz

Představte si, že stavíte luxusní dům. Máte shodou okolností pozemek na vynikající adrese, v okolí je park, školka, zdravotní středisko a supermarket se superpotravinami za příznivé ceny. Oslovili jste nejlepšího architekta a začínáte stavět. Stavba má potenciál stát se architektonickým počinem roku!

Pokud ošidíte základy a budete šetřit na materiálech, které sice nejsou vidět, ale určují kvalitu vašeho domu, možná si stavba získá obdiv, ale jakmile přijde větší bouřka, začne vám tam téct.  

Bohužel přesně takhle mnoho lidí přistupuje ke svému zdraví.  Nechceme slyšet, že je důležité mít správnou váhu, hýbat se, spát a nestresovat se. Už jsme to slyšeli mockrát. Vždycky jsme si tak trochu zahanbeně uvědomili, že přesně tohle se nás týká. A že jednou to změníme. Zatím jsme to ale nezměnili. 

Zato takové odhalení, co všechno způsobuje nedostatek vitamínu D!!! To je jiná. To hned můžeme napravit. Vyrazit do lékárny a začít uvědoměle doplňovat. No není to paráda? Ten pocit, co člověk udělal pro své zdraví, je k nezaplacení!!! (Většinou ale zaplatí docela dost!)

Na naše zdraví má vliv celá řada faktorů. Ty nejdůležitější máme ve svých rukou. Které to jsou?

1. Vyrovnaná mysl 

2. Kvalita a množství jídla

3. Dostatečný pohyb

4. Dostatečný spánek

Pracují v synergii. Když je jeden oslabený, ovlivňuje a oslabuje i všechny ostatní. Vidíme to přece dnes a denně. 

·      Ten, kdo je psychicky na dně, špatně spí, poslední, na co má náladu, je jít si zacvičit a aby se cítil lépe, přejídá se nezdravým jídlem.

Nebo:

·      Obézní člověk nemá energii ani svaly na to, aby mohl cvičit, zároveň jí tak, že je obézní, to mu k radosti nepřispívá, trápí se a špatně spí.

Nebo:

·      Ten, kdo špatně spí, bývá úzkostný, podrážděný, pociťuje mnohem větší hlad a únavu, což ho vede k tomu, že nemá sílu cvičit, za to jí více stravy bohaté na energii.   

Vidíte, jak je to propojené? A chápete, že zaměřit se jen na jeden z těchto faktorů nemůže být dlouhodobě účinné? Ale přesně tohle mnoho lidí dělá:

·      Cvičí jako šílení.

·      Jezdí meditovat do kláštera nebo si jdou sednou do tmy.

·      Jsou neuroticky posedlí zdravou stravou.

·      Pořídí si oranžové brýle a eliminují modré světlo.

My lidé milujeme jednoduchá a okamžitá řešení. Ale když jde o zdraví, málokdy to jde jednoduše nebo okamžitě. 

·      Člověk, který si léta zkracoval spánek, si často myslí, že on ani déle spát nepotřebuje. Ale není to pravda. Jeho tělo se pouze adaptovalo na nedostatek spánku, ale to neznamená, že jím nestrádá.

·      Člověk, který třicet let jí stravu postavenou na přemíře cukrů a tuků, nedokáže ze dne na den změnit svoje chutě a jídelní zvyklosti. 

·      Člověk, který není zvyklý sportovat a který má nadváhu, nedokáže snadno najít radost z pohybu.

·      A člověk, který je o něčem skálopevně přesvědčen, má zažité vzorce chování, utkvělé představy o sobě, o světě, o lásce…, nemůže přes noc začít myslet jinak.

Vůbec to není snadné a kdo říká, že je, neví, o čem mluví. Ale zde je několik konkrétních kroků, které můžete udělat. Určitě ne všechny najednou, ale alespoň se rozhodněte, kterým směrem se vydáte.

 

1.    Přestat kouřit.

Tenhle se vás možná netýká? Anebo jenom příležitostně? Jenom jednu – dvě denně? Jen když je velký stres? Narovinu. Jestliže kouříte, pácháte na svém těle násilí. Foukali byste kouř na malé miminko? A svým orgánům to děláte bez výčitek? 

2.    Jíst přirozené jídlo. 

Vyhýbat se jídlům z krabice a igelitu. Nápojům s vysokým množstvím cukru jako jsou džusy a limonády. A samozřejmě alkoholu. Je mi líto, ale alkohol je jed a jeho pravidelná konzumace vaše tělo systematicky otravuje. Kdokoliv to myslí se svým zdravím vážně, tak nepije alkohol jinak než minimálně. 

3.    Hýbat se.

Všechno živé se musí hýbat. V pozdějším věku tloustneme ne proto, že bychom měli pomalejší metabolismus, ale proto, že se hýbeme čím dál méně a zároveň jíme stále stejně (nebo víc). Viděli jste snad někdy srnku s nadváhou? Že by jako od určitého věku začala víc ukládat kolem pasu? (Má vůbec srnka pas?)

4.    Dostatečně spát. 

Až na výjimky potřebují dospělí lidé spát sedm – osm hodin. Jestliže spíte méně, vaše tělo nemá dostatečný čas uzdravovat se, opravovat, regenerovat. A většina z nás nejsme Einsteinové ani Churchillové, kteří údajně spali čtyři hodiny. My si nejdeme lehnout proto, že koukáme na televizi, hrajeme videohry nebo nedej bože do noci pracujeme.

5.    Pracovat se svými neurózami.

Samy neodejdou. Mají svou příčinu a důvod. Ale to neznamená, že je musíte mít navždy! J

Komentáře