Vánoční povídání s Evou Klesovou

 



VÁNOČNÍ ROZHOVOR S EVOU KLESOVOU

Taková, možná netradiční otázka do rozhovoru, ale prozradíte nám, jak se momentálně máte?

Na to, co se kolem nás děje, bych řekla, že se mám velmi dobře. Všude kolem nás řádí virová onemocnění (nejen Covid), ten, kdo nemá chřipku nebo angínu, má mononukleózu nebo bronchitidu, kdo nemá to, tak má zlomenou ruku. Lidé prochází vztahovými krizemi. Končí různé firmy a organizace. Zdá se, že nás chce vesmír upozornit na to, „že takhle teda ne!“ 😊

Právě teď probíhají vánoční svátky. Jakou podobu mají Vánoce podle Vašich představ? Usednete k rodinnému krbu, nebo byste klidně Vánoce vyměnila třeba za prosluněné pláže, jako to někteří lidé mají ve zvyku?

K Vánocům patří zima, nejlépe i se sněhem. Nedokáži si představit Vánoce někde v tropech. Měla bych pocit, že jsem přišla o to nejdůležitější období v roce. A jak je v poslední době trend říkat, že není důležitý úklid ale klid a pohoda, tak já říkám ne, mám to ráda a odpočívám při úklidu. Takže velký úklid k tomu patří a vlastně si Vánoce bez toho nedokážu představit.

V čem pro Vás spočívá opravdové kouzlo Vánoc?

Bude to znít jako klišé, ale být s rodinou. A také v tom, že jsou na sebe lidé hodnější a ohleduplnější, tak snad se to povede i letos.

Díky Vaší práci jste často obklopena dětmi, vnímáte změny v tom, jak děti o Vánocích uvažují? Objevují se třeba více Santové? Nebo názor, že by se dětem nemělo lhát a děti tak vědí, že dárky kupují rodiče?

Ježíši ne, neznám nikoho, kdo by to, že přijde Ježíšek bral jako lhaní. Je to krásná tradice, která učí děti věřit. Těšit se, ale fantazírovat. A měli bychom se držet svých tradic, ale v tuhle chvíli je asi jedno na co děti věří. Hlavně, že věří.

Jak jste na tom byla Vy, když jste byla dítě, psala jste dopisy Ježíškovi? Pamatujete si, jak jste si Ježíška představovala?

Nepamatuji si, že bych psala dopisy. Musela bych se zeptat maminky, ale asi jsem ani nemusela, rodiče dobře věděli po čem mé srdce touží. 😊Pamatuji si, že jsem dostala oranžovou Tatru, původně jsem myslela, že v té krabici bude panenka, ale ona Tatra a já z ní měla ohromnou radost.

Vloni jsme se loučili s rokem, který výrazně ovlivnil a změnil životy nás všech. Tak nějak všichni jsme doufali, že s novým rokem přijdou nové naděje ohledně vývoje situace s COVID 19. Bohužel to tak nakonec nedopadlo a v minulém semestru k prezenční výuce ani nedošlo. Jak to vnímáte? Dokážete říct, který rok byl podle Vás náročnější, ať už na psychiku, nebo co se práce či obecně života týká?

Asi pro každého z nás to bylo jinak. Někdo měl větší šok v roce 2020, když přišla ta změna, a pro někoho je horší rok tento, protože je to na něj už moc dlouhé. Mám pocit, že v tomto roce to vše kulminuje. A doufám a pevně věřím, že se v příštím roce vše obrátí k lepšímu.

Co byste našim klientům popřála do nového roku?

Aby si udrželi psychickou pohodu. Ta je podle mě v tuhle chvíli nejdůležitější, protože mám pocit, že to fyzické zdraví nelze úplně v tuto chvíli ovlivnit. Spoustě lidem se děje spousta nečekaných věcí. Je potřeba udržet si víru, že i tohle musí jednou skončit a bude zase líp. 

     

Komentáře