Máme dítě a chceme pejska

Text: Valentýna Škrabálková

Určitě už jsme na to narazili všichni. Internet plný roztomilých videí dětí a psů. Jaká je ale často realita a jaká možná úskalí na Vás čekají, když vychováváte malé dítě a k tomu třeba psího puberťáka? Pojďme se dnes kouknout na svět spojení dětí a psů bez růžových brýlí :). 

Znáte to. Internety plné naaranžovaných dětí a pejsků, parťáci na život a na smrt, dítě se naučí se psem zodpovědnosti, takový druhý sourozenec, všechno je sluncem zalité. Jen málokdo vám bude vyprávět o tom, že mít pejska a malé děti přináší i svá úskalí. Určitě bych nerada, aby tenhle článek vyzněl, jako že vás chce někdo od pořízení pejska odradit, ale určitě jste sami zaznamenali, že poptávka po čtyřnohých miláčcích díky Covidu vzrostla. Lidé nemohou cestovat, chtějí chodit do přírody, proč si k tomu nepořídit parťáka, že? Já jen pevně doufám, že lidé také promysleli i to, co se s pejsky stane, až svět bude zase nějak normálně fungovat. Pevně totiž věřím, že to bude dříve než standartní délka psího života. Předem ještě oznamuji, že nejsem žádný odborník, jen máma skoro tříleté holčičky, která se psy žije podstatě půlku života, pro mě samotnou je to v roli rodiče úplně jiné.

Jaká rasa je vhodná k dítěti?

Tuhle otázku vídám strašně často a upřímně, já třeba na ni neznám odpověď. Záleží na hodně faktorech, především je důležité si říct, jací jsme my – aktivní, lezeme po horách, nebo naopak rádi trávíme čas na gauči? Každá rasa pejska je specifická, proto prosím, vybírejte srdcem i rozumem, nikoliv tím, že se zamilujete do vzhledu a nic jiného už pro vás neexistuje. Bude pejsek bydlet v bytě? Část dne na zahradě? Kam všude bude moci? Každý máme jiné podmínky a míru tolerance, kam až našeho mazlíčka chceme vpustit. Tak třeba my. My bydlíme v bytě, pes může kamkoliv. Já nikdy nechtěla menší plemeno, zkrátka to není nic pro mě a zůstávám tak nějak věrná plemenu, které mi v mých 13 letech pořídili rodiče. Momentálně vlastníme třetího Flat Coated Retrievera. Je to veselý společník, velmi chytrý, ale ačkoliv je to náš gaučový povaleč, je to také akční pes, který potřebuje běhat, zaměstnat hlavu a rozhodně nemá rád nudu. Máme velké štěstí, že je s námi schopný spát třeba i do oběda, ale nespoléhejte na to. Jsou pejsci (a přijde mi, že je to více běžné), kterým prostě můžete říkat budík na čtyřech packách. Vzbudí vás v 6 ráno a je jim fuk, jestli je úterý nebo neděle. S menším pejskem se možná může zdát být všechno jednodušší, je pravda, že ho leckde „propašujete“ apod., na druhou stranu u menšího pejska je důležité dbát na správnou socializaci (ostatně jako u toho většího), jinak si do budoucna můžete zadělat na velký problém s bázlivostí a neustálém ňafáním. Mně vždycky srdce poskočí, když vidím malého pejska na cvičáku. Není jich mnoho, o to raději to vidím. Pořád je to pejsek, pro kterého je důležité naučit se fungovat s ostatními psy jako každý jiný.

Pes něco stojí, to si pojďme říct …

Ceny za pejsky v posledních letech poměrně narostly, nebudeme se tu vůbec bavit o množení vrhů bez průkazu původu a následném prodeji, protože s tím u mě nepřijde nikdy nikdo k pochopení. Pokud zvolíte pejska z útulku, je to samozřejmě cesta, myslete však na to, že může mít za sebou nepříjemné zážitky, o kterých nevíte, já osobně bych hrozně ráda pomohla pejskovi z útulku, s ohledem k věku dcery jsem z toho ale nakonec vycouvala. Pokud si vezmete štěně, nikdy nevíte, co vám z něj vyroste, takže ani to není „záruka“ bezproblémové povahy. Tu Vám samozřejmě nedá nikdo, ale přeci jen plemeno s PP má nějaké povahové rysy a vlastnosti, které lze u zdravých jedinců předpokládat. Ale zpět k ceně. Ono ani tak nejde o cenu pořízení. Do začátku potřebujete nějakou výbavu, platíte očkování, odčervení apod. Základ je samozřejmě kvalitní krmivo, pamlsky na výcvik apod. Když je náš pejsek zdravý, vyjde nás na cca 2 500,- měsíčně, pokud nepočítám cvičák a tréninky. Musíte také počítat s tím, že zdraví psa vám nezaručí nikdy nikdo. A věřte, máme s tím bohužel bohaté zkušenosti. Proto jsme si našeho třetího pejska pro jistotu nechali pojistit, protože já na rovinu říkám, že 50 000 ,- za operaci jen tak z rukávu nevysypu, já ne, bohužel.

Jsou místa, kam prostě pes nesmí.

Dětská hřiště, herničky, nákupáky, zábavní parky apod. tam všude se většinou s pejskem nepodíváte a nezbývá, než tato nařízení respektovat. Ačkoliv dnes už je třeba hodně restaurací a ubytování „dog friendly“, stále se setkáváme s tím, že pejsek má zákaz. Je třeba na to myslet.

Chlupy, hračky, loužičky

Pokud se rozhodnete pro štěně, počítejte s tím, že začátek bude náročnější. Dítě může žárlit – jako to bylo u nás a pejsek má před sebou čas, kdy se všechno učí. Něco vám ve chvíli nepozornosti rozkouše, sebere dítěti oblíbenou hračku, načůrá na koberec apod. Pokud máte dům a zahradu, bude to možná trochu jednodušší, i když bacha na pejsky zahradníky 😊. A pak jsou tu chlupy, které padají a padají a padají. Samozřejmě také záleží na plemenu, u nás teda padají. Máme je na podlaze, v posteli, v jídle, jak se říká, se psem je život hned o chlup lepší, a to doslova. Mně osobně to třeba nevadí, holt denně luxuju, ale umím si představit maminky, které děsí skutečnost, že jejich načančané miminko leží uprostřed chlupatého chuchvalce a cucá si palec. Počítejte také s tím, že  pokud jde o většího pejska, občas se prostě stane, že vám dítě třeba porazí, škrábne apod. Možná je někdo super rodič a dokáže tomu vždy zamezit, já se přiznávám bez mučení, že u nás už ke srážce běžící pes vs dítě došlo, naštěstí z toho ale nikdy nebylo nic než kecnutí na zadek a následné „ty ty ty, wuf wuf“. Dbejte také důraz na naučení psa nekrást jídlo. U některé rasy to půjde jednodušeji, u „naší retrívří popelnice“ je to občas trochu obtížnější, ale dá se to naučit. Však to znáte, děti pořád něco trousí z ručiček, některé chtějí pejsky krmit schválně, je důležité to učit dítě i psa. Krádež čokolády apod. dětských dobrot nemusí pro pejska skončit úplně šťastně.

Jsme nemocní, a co pes?

Přiznávám se, že tohle je třeba věc, která mě dopředu nenapadla, protože dcera moc nemocná nebývala. Ale zrovna se nám sešlo několik nemocí za sebou a najednou jste doma s dítětem a aktivním psem, který chce lítat a vy sotva lezete. Musím říct, že náš pes je díky bohu v tomhle úžasný, většinu dne s námi prochrápe, občas se spokojí s hozením hračky a zase chrápe, ale je na něm vidět, jak moc by se chtěl jít proběhnout, upustit páru a prostě to nejde. Ne vždycky je v okolí někdo, kdo vám psa vyvenčí.

On je hodnej, nic neudělá…

To je věta, za kterou bych vraždila a slýchám ji poměrně často. Uvědomme si, že ačkoliv jsme milovníci pejsků a naše děti třeba také, ostatní to tak mít nemusí a my pejskaři jsme ti, kteří by to měli respektovat. Zároveň my rodiče hlídejme naše děti a učme je, že k cizím pejskům se jen tak nesmí. Mně konkrétně se třeba stalo na procházce, že dvě maminky konverzovaly nad kafíčkem, zatímco děti daleko vepředu přiběhly k mému psovi a začaly mu cpát prsty do čumáku. Ustáli jsme to, ale dovedu si představit, co by se dělo, kdyby se nedej bože můj pes ohnal. Buďme prosím ohleduplní na všech frontách. 

Nikdy nenechávejte pejska a dítě spolu samotné ani pět minut. Pokud máte pejska doma, pořiďte mu nejlépe klec. Spousta lidí je zatracuje, protože nechápou jejich správné využití. Pes nemá klec jako trest, kam ho zavřu, ale jako své bezpečné místo, kam se může schovat před dětským křikem, hlukem či dětskými prstíčky. Pokud pejsek na dítě zavrčí, netrestejte ho, naopak, snažte se přijít na to, co dítě udělalo, že donutilo psa vyslat varovný signál a zařiďte, aby se to už neopakovalo. Doporučuji si načíst něco o psích signálech a chování, velmi vám to usnadní život 😊.

Dalo by se toho psát hromady, život se psem za ty rozkousaný plyšáky a počůraný koberce rozhodně stojí. Já bych neměnila. Zažíváme spousta krásných a vtipných momentů a opravdu věřím, že dítě a pes můžou být životními parťáky, jen my, dospěláci to už od začátku musíme tak nějak kočírovat správným směrem. Ukončím to mým oblíbeným citátem od komika Roberta Benchleyho – „Pes naučí vaše dítě věrnosti, vytrvalosti a třikrát se zatočit před ulehnutím.“

Komentáře